RZ 02 Analiza CVP, Rachunkowosc zarzadcza

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Analiza CVP
enia analizy CVP
Analiza CVP dla produkcji jednoasortymentowej
Analiza CVP dla produkcji jednoasortymentowej
Analiza CVP dla produkcji wieloasortymentowej
Analiza CVP dla produkcji wieloasortymentowej
Za
ł
łoż
enia analizy CVP
Za
Analiza CVP
Narz
Narzę
dzie rachunkowo
dzie rachunkowoś
ci zarz
ci zarzą
dczej wykorzystywane do badania
dczej wykorzystywane do badania
produkcji, kosztami a
wypracowanym wynikiem finansowym
noś
ci pomi
ci pomię
dzy wielko
dzy wielkoś
ci
cią
produkcji, kosztami a
wypracowanym wynikiem finansowym
Wspiera procesy decyzyjne generuj
Wspiera procesy decyzyjne generują
c informacje umo
c informacje umoż
liwiaj
liwiają
ce
ce
podejmowanie decyzji kró
tkookresowych,
tkookresowych,
Umo
Umoż
liwia szacowanie kr
liwia szacowanie kró
tkookresowych wynik
tkookresowych wynikó
w finansowych
w finansowych
przy za
ł
łoż
onej wielko
onej wielkoś
ci produkcji i kosztach j
ci produkcji i kosztach ją
charakteryzują
cych,
cych,
Pozwala na charakterystyk
Pozwala na charakterystykę
finansowych skutk
finansowych skutkó
w zmian takich
w zmian takich
kategorii jak:
1.
Koszty zmienne, koszty sta
Koszty zmienne, koszty sta
ł
ł
e,
e,
2.
Jednostkowa cena sprzeda
Jednostkowa cena sprzedaż
y,
y,
3.
Maksymalna wielko
Maksymalna wielko
ść
ść
produkcji
produkcji
4.
Wysoko
Wysoko
ść
ść
zak
zak
ł
ł
adanego wyniku finansowego
adanego wyniku finansowego
zależ
no
zale
podejmowanie decyzji kr
przy za
charakteryzuj
1.
2.
3.
4.
Analiza CVP
Analiza koszt – wielkość produkcji – zysk wspiera
pozyskanie odpowiedzi na pytania badawcze:
1.
Jaka wielko
Jaka wielko
ść
ść
produkcji (sprzeda
produkcji (sprzedaż
y) da mo
y) da moż
liwo
liwo
ść
ść
osią
gni
gnię
cia zamierzonego wyniku finansowego?
cia zamierzonego wyniku finansowego?
2.
Jaka cz
Jaka cz
ęść
ęść
ze zrealizowanych przychod
ze zrealizowanych przychodó
w ze sprzeda
w ze sprzedaż
y
y
produktó
w, us
w, us
ł
ł
ug pozostanie na pokrycie koszt
ug pozostanie na pokrycie kosztó
w sta
w sta
ł
ł
ych i
ych i
uzyskanie zak
ł
ł
adanego wyniku finansowego?
adanego wyniku finansowego?
3.
Przy jakiej wielko
Przy jakiej wielkoś
ci produkcji (sprzeda
ci produkcji (sprzedaż
y) jednostka
y) jednostka
osią
ga punkt krytyczny, w kt
ga punkt krytyczny, w któ
rym jej wynik finansowych
rym jej wynik finansowych
jest ró
wny 0?
wny 0?
4.
Jaki margines bezpiecze
Jaki margines bezpieczeń
stwa dzieli jednostk
stwa dzieli jednostkę
gospodarcz
gospodarczą
przy aktualnej produkcji, sprzedaż
y od punktu
y od punktu
krytycznego?
1.
osi
2.
produkt
uzyskanie zak
3.
osi
jest r
4.
przy aktualnej produkcji, sprzeda
Analiza CVP
Założenia poprawności wnioskowania w oparciu o informacje
płynące z analizy CVP:
1.
Rozmiar prowadzonej dzia
Rozmiar prowadzonej dzia
ł
ł
alno
alnoś
ci jest jedynym czynnikiem
ci jest jedynym czynnikiem
wp
ł
ł
ywaj
ywają
cym na koszty i ich zachowanie,
cym na koszty i ich zachowanie,
2.
Koszty ca
Koszty ca
ł
ł
kowite dzielimy na koszty sta
kowite dzielimy na koszty sta
ł
ł
e i zmienne,
e i zmienne,
3.
Koszty zmienne wykazuj
Koszty zmienne wykazują
liniowy charakter zmian wzgl
liniowy charakter zmian wzglę
dem
dem
zmian wielkoś
ci produkcji,
ci produkcji,
4.
Cena jednostkowa sprzeda
Cena jednostkowa sprzedaż
y jest wielko
y jest wielkoś
ci
cią
sta
sta
łą
łą
niezale
niezależną
od
od
warunkó
w rynkowych,
w rynkowych,
5.
Nie rozwa
Nie rozważ
a si
a się
produkcji na zapas, co oznacza,
produkcji na zapas, co oznacza, ż
e wielko
e wielko
ść
ść
produkcji okresu zró
wnuje si
wnuje się
z wielko
z wielkoś
ci
cią
sprzeda
sprzedaż
y w okresie
y w okresie
obję
tym analiz
tym analizą
CVP,
CVP,
6.
Nie uwzgl
Nie uwzglę
dnia si
dnia się
zmian wydajno
zmian wydajnoś
ci, produktywno
ci, produktywnoś
ci i wp
ci i wp
ł
ł
ywu
ywu
nadzoru kierownictwa na zmianę
koszt
kosztó
w,
w,
7.
Przyjmuje si
Przyjmuje się
sta
sta
ł
ło
ść
ść
koszt
kosztó
w zmiennych w odniesieniu do
w zmiennych w odniesieniu do
przyję
tego okresu czasu i w
tego okresu czasu i w
ł
łaś
ciwego przedzia
ciwego przedzia
ł
ł
u rozmiar
u rozmiaró
w
w
dzia
ł
ł
alno
alnoś
ci,
ci,
8.
Istnieje sta
Istnieje sta
ł
ł
a struktura produkcji, sprzeda
a struktura produkcji, sprzedaż
y poszczeg
y poszczegó
lnych
lnych
wyrobów
1.
wp
2.
3.
zmian wielko
4.
warunk
5.
produkcji okresu zr
obj
6.
nadzoru kierownictwa na zmian
7.
przyj
dzia
8.
wyrob
Analiza CVP
Dokonują
c analizy CVP musimy
c analizy CVP musimy
pozyska
pozyskać
informacje o:
1.
Cenie sprzeda
cej wszelkie
rabaty, bonifikaty, koszty dostaw do klienta oraz
uwzglę
dniaj
dniają
cej wszelkie
rabaty, bonifikaty, koszty dostaw do klienta oraz
dodatkowe prowizje p
acone sprzedawcom
(przedstawicielom handlowym),
(przedstawicielom handlowym),
2.
Kosztach zmiennych
Kosztach zmiennych

(produkcji, sprzeda
(produkcji, sprzedaż
y,
y,
zarzą
du),
du),
3.
Kosztach sta
Kosztach sta
ł
ł
ych
ych

(produkcyjnych i
(produkcyjnych i
nieprodukcyjnych),
4.
Wolumenie produkcji
traktowanym jako
maksymalny poziom sprzeda
maksymalny poziom sprzedaż
y.
y.
Dokonuj
Cenie sprzedaży

uwzgl
1.
dodatkowe prowizje p
ł
ł
acone sprzedawcom
2.
zarz
3.
Wolumenie produkcji

traktowanym jako
4.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tejsza.htw.pl
  •