Recepty zielarzy rosyjskich 350 szt, kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Recepty zielarzy rosyjskich!
Ale...oduczylimy si wsłuchiwania w ni,rozumienia jej i korzystania
zjejskarbw.Wspłczenilekarze,oderwaniodprzyrody,nieumiejodczytywa
jej"tajemnychznakw"ipoprzezdowiadczeniesigadojejleczniczejsiły,acz-
stozupełnieniewiedz,czymzastpinaglebrakujcewaptecelekarstwa,nieza-
pisuj nam,swoim pacjentom,leczniczych preparatw i zestaww pochodzenia
rolinnegoizwierzcegoorazinnychpodobnychrodkw.
Mona ywi nadziej,e ten skromny zbir przepisw zebranych z r-
nychrdeł(rosyjskichiinnych)pomoetym,ktrzyprzedkładajrolinyleczni-
czeponadpreparatychemiczne;tym,ktrzyzupełnieniemogzjakichprzyczyn
ich zaywa; tym,dla ktrych wspłczesne syntetyczne farmaceutyki s niedo-
stpne z powodu ceny lub braku w sprzeday;tym,ktrzy zbieraj zioła lub za-
opatrujsiwniewapteceiwsklepachzielarskich,alenieposiadajliteraturyin-
formujcejoichprzygotowaniuizastosowaniu.
Naley uspokoi tych wszystkich, ktrzy skorzystaj z tego poradnika..
Przytoczone przepisy medycyny ludowej s sprawdzone i zaakceptowane przez
specjalistwowysokichkwalifikacjachiwrnychokresachbyłypublikowane.Jednakzalecasizasignicieporadyleka-
rzawtedy,gdyzaywaciePastwojujakielekarstwoorazwceluupewnieniasi,ezaproponowanywtymzbiorzero-
dekjestdlaPastwaodpowiedni.
Dlawygodykorzystajcegozporadnikaprzepisyzgrupowanoniewedługnazwrolin,awedługchorbtychlubin-
nychorganwczłowieka.Tam,gdzieprzyliczbachniepodanooznacze,wartociwyraoneswgramach.
Spis treci
I Zbioryził................................................... 2
II. Oglnezasadyprzyrzdzanianaparw,wywarw,wycigwiherbatek 3
III Poywienieazdrowie............................................ 4
IV Eliksirymłodoci.............................................. 7
V Sposobyoczyszczaniaorganizmu................................. 8
VI Schorzeniasercaiukładukrenia............................... 10
VII Schorzenianeurologiczne........................................ 13
VIII Schorzeniaukładuoddechowego................................. 15
IX Schorzeniaprzewodupokarmowego............................... 19
X Schorzeniawtroby,trzustki,woreczkałciowegoidrgłciowych.... 23
XI Schorzenianerekiprzewodumoczowego.......................... 25
XII Schorzeniaprzemia.nymaterii................................... 27
XIII Schorzeniaskryibłonluzowych................................ 27
XIV Schorzeniakobiece............................................. 33
XV Impotencja..................................................... 34
XVI Obrzki,stłuczeniaorazschorzeniagocowo-reumatyczne........... 35
XVII Nowotwory.................................................... 36
XVIII Malaria....................................................... 38
1
edycyn to sztuk nldowni leczniczych si przyrody
Hipokrates
Medycyna ludowa,przekazywana z pokolenia na pokolenie przez mieszkacw Ziemi,istnieje od niepamitnych
czasw,nawszystkichkontynentach.Jakotradycjaizjawiskotoprzedewszystkimogromnaczdziedzictwakultury,
sprawdzonefakty,przepuszczoneprzezsitowiekw.Jestemywiadkamiwspaniałychosignimedycynyijednoczenie
najwikszejpogardydlajejrdeł.wszystko,coniezrozumiałeiniedokocawyjanionewprzyrodzie,ogłaszanejestprzez
dyplomowanychmedykwjakonienaukoweibezuyteczne."Gdybyktregopiknegodniaprzyrodazechciałaodsłoni
swojetajemniceizobaczylibymynawłasneoczyjakimirodkamidysponuje,toBoedrogijakiepomyłki,jakiebłdy
odkrylibymy w naszej,godnej poałowania,nauce! miem twierdzi,e w ani jednym ze swoich twierdze nie miałaby
racji.Zaiste,jedynecowiemnapewnototo,ejestemnajwikszymnieukiem".Powiedzietakskromnieoswojejwiedzy
mgłoczywicietylkoczłowiekwielki;byłnimfrancuskifilozofipisarzepokiOdrodzeniaMichelMontaigne.
Minłowielestuleci,naukaposzładalekodoprzodu,alewpewnymsensietesetkilatniczegoniezmieniajpozo-
stajemycigle"listkami"nadrzewiePrzyrody...
ROZDZAŁ
Zbiory ził
Niektrzyzapewnezechcsamiprzygotowazapasyniezbdnychrolin.Oczywicienienaleyprzygotowywaro-
lin,jeliniewiesi,jakonewygldaj.Trzebazaopatrzysilubwypoyczyzbibliotekiinformatory,atlasy,ilustrowane
encyklopedierolin.Trzebarwniewiedziejakczrolinyikiedyprzygotowywa.Skorzystajmyzporadludzistar-
szych,nauczycielibiologii,pracownikwaptek,lekarzyioczywicietychprzedsibiorstw(spłdzielniogrodniczych),kt-
rezajmujsiziołami.
Postarajmysiwiosn,latemijesienizebratenajbardziejrozpowszechnioneinajniezbdniejszeroliny.Otonie-
ktreoglnezasadyprzeprowadzaniazbiorw.
Przy zbiorach rolin jednorocznych naley koniecznie zostawia cz z nich w nienaruszonym stanie,aby mogły
nasia si na przyszły rok;przy zbiorach rolin wieloletnich niezbdnym jest pozostawienie systemu korzeniowego,po-
szczeglnychczcirolininiektrychrolinwcałocidowegetatywnegoinasiennegorozmnoenia.Wtymsamymmiej-
scuzbirdanejrolinymonapowtarzatylkokilkalat;zbirprzeprowadzamy,kiedyjestjasno,suchoisłonecznie,ookre-
lonych porach dnia,w zalenoci od roliny;nie mona zbiera zakurzonych lub zanieczyszczonych czci naziemnych
rolinprzyruchliwejdrodze,wpobliuzakładwprzemysłowychitp.;nienaleywkładadojednegopojemnikarnych
gatunkw rolin,gdy mog one na siebie oddziaływa pozytywnie lub negatynie,a te subtelnoci znane s wybracom;
wieozebranychrolinnietrzebacileupychadoworeczkw,skrzynekiinnychpojemnikw,poniewazioławwczas
ulegajsamonagrzewaniu,deformujsi,tracswoistyzapachikolor,brunatniejistajsiniezdatnedouycia.
Aterazotym,kiedyijakzbierarneczcirolin.
Pczki
(brzozowe,sosnowe)zbierasiwczesnwiosnprzedichrozwiniciem,kiedysnabrzmiałe,aleichłuski
jeszczeniepkaj.Wtymokresiesszczeglniebogatewaktywnesubstancje.Zbieraniekoczysi,kiedypczkizaczy-
najsirozwija.Brzozowepczkizbierasitak:młodegałzkizpczkamicinasi,wiewmiotełkiisuszywtempe-
raturzeniewikszejni30
o
C,powysuszeniumłcisiiprzepuszczaprzezgrubesito,abyodpadłakoraikawałkigał-
zek.
Pczkisosnowe,przyczepionepokilkagałzekcinasinoycamiznieduymigałzek.
Licie
zbierasiwokresiekwitnienia,aniektrychrolin(np.krwawnika,babki,mioduszki)przezcałelato.ci-
nasinoycamilubzrywarkomatylkodobrzerozwinitelicie,zdolulubrodkowejczciroliny.Niemonazbiera
licibrudnych,przywidłych,połkłych,brunatnych,pokrytychrdzawymiplamamilubzaatakowanychprzezowady.
Odrazupozebraniuliciesuszysi,rozkładajccienk23cmwarstwnatkaninielubpapierzepodokapamilub
wprzewiewnympomieszczeniu.Odczasudoczasuna1eyjeporusza.Prawidłowowysuszonelicielatwopozna:zacho-
wujnaturaln,pierwotnbarw.
iele
(naziemnaczroliny,wszczeglnocikwitncewierzchołkizlimi)zbierasiwokresiekwitnienia,ci-
najcjenoycamilubsierpemwodległoci10-20cmodwierzchołka.Zebranezielesuszyjaknajszybciej,rozłoywszy3-
-.5cmwarstwnastrychach,wprzewiewnychpomieszczeniach.
Kwiaty
zbierasinapocztkukwitnieniarcznielubcinanoycami,jeliznajdujsiwkwiatostanach(wrotycz,
krwawnik).Zebrane kwiaty suszy si od razu,rozkładajc cienk 1-2 cm warstw (w takich warunkach,jak opisano po-
przednio).Niesuszynasłocu,niezbytczstoporusza.Prawidłowowysuszonekwiatypowinnyłatwosikruszywpal-
2
 cach.
Nasiona i suche owoce
zbierasiwpełnidojrzałe(wyjtki:owocedzikiejry,kminkuianyu),kiedyjestsucho.
Nasiona,zebranejakosucheniewymagajdosuszania.Zbirowocwinasionprzeprowadzasircznie.Suszysiwwiej-
skichpiecach,piekarnikach,wtemperaturze60-80
o
C.Owocwbogatychwwitaminyniemonasuszynasłocu.owo-
cetrzebaodrzuci.
Owoce sokowe
(jagody) zbiera si rano lub wieczorem,aby unikn ich szybkiego zepsucia,w pełni dojrzałe (nie
zapominajmy,ezbieramywszystko,coktomoe:poziomkilene,malinymoroszki,malinyzwykle,borwki,urawiny,dzi-
kr,czarnporzeczk,rokitnikiinne).
Wyschnitych,zwidłych,niedojrzałychiuszkodzonychjagdniewartozbiera.Naleyuwaa,abyichnieuszko-
dziprzyzbieraniu.Zebranychowocwniemonamyaniprzesypywazjednegopojemnikadodrugiego.Suszynajle-
piejwpiecach,piekarnikach,wtemperaturze50-60oe.Uwaa,abysinieprzypaliły,czstoporusza.
Buwy, korzenie, kcza
wykopujesiwzasadziejesieniwokresiewidniciarolinirzadziejwczesnwiosn.
Zapamitajmytetakieszczegły:urolinjednorocznychkorzel}wykopujesijesieni,udwułetnichjesieninadrugirok,
uwieloletnichjesieninadrugiroklubwiosntrzeciegoroku.
Powykopaniupodziemnychczcirolinłopat,widŁamilubnoemoddzielasicznaziemnizepsuteczci
kłcza,korzeniibulw;oczyszczasizziemi,myjepodzimn,biecwod.Duekorzenieikłczakroisinaczci.Wy-
mytyioczyszczonysurowiecrozkładasinatkaninieworkowejlubtrawie,nawieympowietrzu,dopodsuszeniaiprzy-
widnicia, nastpnie suszy si w piecach,piekarnikach,suszarkach w temp.50-60
O
C.Prawidłowo wysuszone korzenie
ikłczapowinnysiłama,aniezgina.
Podczaszbioruisuszeniarolintrujcych(np.glistnika,jaskłczegniazdo)niemonaichprbowa.Przyichob-
rbcechromyoczyinosmaseczkzrobionzkilkuwarstwwilgotnejgazylubrespiratorem.Popracy(suszeniu,pakowa-
niu,waeniu)dokładnieumyjmyrceitwarzmydłem.
Kor
(np.brzozy,wierzby,olchy,maliny) najlepiej jest zbiera na pocztku wiosny,kiedy drzewa puszczaj soki.
Wtymczasiekorłatwojestoddzieliodpnia.
Abyjzdj,trzebanamłodychodrbanychlubodcitychgałzkachzrobiostrymnoemokrgłenaciciawod-
ległoci25-50cmodsiebie,połczyjejednymlubdwomapodłunyminaciciami,anastpniezdejmowakor.Suszysi
kornasłocu,alemonainastrychu.
ROZDZAŁ
Oglne zasady przyrzdzania naparw, wywarw,wycigw i herbatek
Rni si one sposobem przygotowania.
Napar i wywar
towodnewycigizleczniczegosurowca.Naparczciejprzygotowujesizlici,kwiatwiziela,a
wywaryzgrubychczcirolinkorzeni,kłcza,koryitp.
Wysuszone rozmaite czci rolin leczniczych wstpnie rozdrabnia si;nastpnie odmierza wskazan w przepisie
miariumieszczawemaliowanymlubporcelanowymnaczyniu,zlłewaodpowiedniilociwodyotemperaturzepoko-
jowej,przykrywapokrywkipodgrzewa.Naparyzwyklepodgrzewasiprzez15min.(jeliniemainnychwskazwek),a
wywary 30 min.,czsto mieszajc.Nastpnie naczynie odstawia si i ochładza w temperaturze pokojowej: napary 45
min.,Wywary10min.Nastpnieprzecedzasiidodajewodydoodpowiedniejobjtoci(wedługkonkretnegoprzepisu).
Jeeliwywaryprzygotowujesizrolinzawierajcychsubstancjegarbnikowe,toprzecedzanaleyzarazpozdjciu
zognia.
Istnieje te inny sposb przygotowania naparu.Rnica polega na tym,e ziele zalewa si wrztkiem i cał noc
zaparzawpiekarniku(stopniowostygncym).Ranoprzecedzasi,podgrzewaizaywajakwywar.
A nalewki
to słabe spirytusowe, wodno-spirytusowe lub spirytusowo-eteryczne wycigi z rolin leczniczych.
Przygotowujesijetak:surowieczrolin,wczeniejrozdrobnionyiwysuszonyumieszczasiwspecjalnymnaczyniuizale-
wa odpowiedni iloci płynu (najczciej 70% spirytusu).Naciga si w temperaturze pokojowej 7-10 dni.Nastpnie
wycigzlewasi,pozostałerolinywyciskasi,przelewajcpłynem,znwwyciska,dopełniapłynemdoodpowiedniejobj-
toci.
Do przygotowania nalewki bierze si zwykle jedn wagow cz rołiny na pi objtociowych czci otrzymy-
wanejnalewki.Jeelisurowiecrolinnyzawierasilniedziałajcesubstancje,tonalewkiprzygotowujesiwproporcji1:10.
Otrzymanenalewkinaleyodstawinakilkadni,przechwujcwtemperaturzedo8oC,anastpnieprzefiltrowa.Gotowe
nalewkipowinnybyprzezroczyste.
Ekstraktytozagszczonewycigizrolin.Dlaichotrzymaniasuchyrozdrobnionysurowieczalewasiwod,spiry-
3
 tusem,eterem lub mieszanin spirytusu i eteru.Otrzymany wycig zagszcza si do konsystencji płynnego,gstego lub
suchegoekstraktu.
estawy i herbatki
to mieszaniny wysuszonych i rozdrobnionych rozmaitych rolin leczniczych, czasami z
dodatkiem soli, olejkw eterycznych i innych substancji. Przeznaczone s do przygotowywania w domu naparw i
wywarw,płukanekigorcychokładw,leczniczychkpieli.
Zestawyiherbatkiprzechowujesiwsuchymmiejscu.Te,ktrezawierajsubstancjezapachowewmetalowych
pojemnikach,pozostałewzamknitychdrewnianychlubtekturowychpudełkach.
ROZDZAŁ
Poywienie a zdrowie
Jaktwierdzznachorzy,prawiewszystkiechorobyludziiprzedwczesnamierzaleprzedewszystkimodywie-
nia(tzn.diety),niedopuszczalnychmieszanekwnaszympoywieniuiwkonsekwencjiodzanieczyszczeniaideformacjije-
litagrubego.
Ludziezregułyuwaajsizamaszyn,ktrawrzuconyzjednegokocapokarmprzetwarzatak,abydrugim
kocemwyrzuciodpadki."Wrzucajdoniejcochcesz,mylinni,wszystkosizuyje,spali.
Tak,spalisi,alejeliwrzucasinieodpowiednieprodukty,towrazznimispalasiod25do50latnaszegoycia!
Tylkoniewieluwie,ewjelitachgrubychgromadzisiprzezwielelatkał,najczciej,zpowoduuyciaskrobiowa-
tychsubstancjiigotowanego,pieczonegoismaonegopoywienia.Molekułaskrobinierozpuszczasianiwwodzie,ani
wspirytusie,aniweterze.Tenierozpuszczalneczsteczkiskrobi,dostajcsidokrwiobiegu,zanieczyszczajkrew,tworzc
wniejswoist"kasz".Krewpoprzezkreniechceuwolnisiodtej"kaszyiostatecznieznajdujedlaniejrnemiejsca
składowania.Gotowaneismaonepoywieniewoglenieodywiakomrekicianekjelitagrubego,wrczmorzygogło-
dem. Poywienie rolinne za, posiada swoiste magnetyczne wlaciwoci, odywia cianki jelita grubego i "wymiata"
wszystko,coznajdujesinadrodzedoodbytu.
Przez40latyciaczłowiekzjadaok.40000obiadw,kolacjiiniada.Jeliodywiasiprzedewszystkimskrobio-
wymigotowanympoywieniem,tokadyposiłek,przechodzcprzezjelitogrube,pozostawiłwarstwkału.Tosprzy-
czynyzapar.Dlategotetrzebaczstostosowalewatywy:donaczyniawla2litryciepłejwodyisokzpołwkicytryny.
Błdywywieniuzlatpoprzednichspowaneimonajeuszeregowawsposbnastpujcy:
1.Intensywne odywianie si białkami na skutek zakorzenionego pogldu,e tylko białka daj organizmowi sił;
stdstałegniciebiałekwjelitachizatruciekrwi.
2.Brakwiedzynatematpoywienia,zbytdługiegotowanie,wyparowywaniepoytecznychsolimineralnychitym
samymniszczeniewitamin.
3.Białychleb,słodkiebułki,ciastka,nadmiarslodyczyicukrusprzyczynnadmiernejilocikwasuwekrwiista-
łejfermentacjiwglowodanwwołdku.Zdrugiejstronystaleniedostatecznailoproduktwzasadowychwnaszymor-
ganizmiepowodujebrakkoniecznejneutralizacjikwaswpowstajcychzarwnoprzyodywianiusibiałkami,jakiprzy
fermentacjiwglowodanw.
4.Uporczywa,wcigu2-3pokole,ucieczka,szczeglniezim,odsurowychjarzyn,zieleninyiowocw,ktreza-
wierajsolemineralneiwitaminy.
5.Stałybrakzdrowychgatunkwchleba,zieleninyiowocwprzysiedzcymtrybieyciapowodujprzewlekłato-
niołdkaijelitagrubego,cozkoleiprowadzidozaparisamoodtruwaniacałegoorganizmuwciguszeregulat.
6.Nadmiarproduktwmisnych,zupnamisie,ostrych,misnychsosw,naduywaniealkoholuipiwapowoduje
przedwczesne,jeszczeprzedczterdziestk,rujnowanienerekiwtrobyiskracaycieo15-20lat.
7.Niech do wnikliwej obserwacji wszystkich czynnoci swojego organizmu,do zwalczania złych przyzwyczaje
wjedzeniuipiciuzawszeprowadzidochoroby.
8.Mleko,wszczeglnocikrowie,nigdyprzezprzyrodniebyłoprzeznaczonedladorosłych,ajedyniedlabardzo
małegocielaczka,ktryniemoejetwardychproduktw.Nigdynienaleypimlekadoobiadu,dokolacjiiniadania.
Wielutwierdzi,eodywiajcsiprzez15-30dnitylkomlekiempoprawiastanswojegozdrowia.Przydieciemlecznejpo-
maganiemleko,azamaskowanagłodwka.Uywaniemleka,wszczeglnocipasteryzowanego,wywołujezaparcie,oczym
wieleosbniewie,powodujestwardnieniestawwiarterii.
Odkołyski,adogrobowejdeskimlekojestdlaczłowiekanajbardziejzdradliwymproduktemiprzyczyniasido
wystpowaniawieluchorb:grypy,astmy,nieytusiennego,suchot,chorboskrzeliizatok.Wkrowimmlekujesto300%
wicejkazeinyniwmlekukobiecym.Krowaway400800kg,aczłowiekzaledwie80kg.
Zkazeinyrobisigrzebienieinajtrwalszyklejstolarski.Przypomnijmywicsobietwierdzenieznachorwiwielu
4
 uczonychzdawnychczasw,eodmlekatwardniejstawyiarterie.
Jednakewiee(prostoodkrowy)mleko1/4szklankidziennieleczyzadyszk.Kaszamanna.Tybetaczycym-
wi:"Zaczlicieodmlekaikaszymanny,awicinatymkoczcie".Codziennie,chociakilkałyekkaszypowinienje
kadypoczterdziestce;dobrzedziałanakoci,minieiukładtrawienny.
Ucha (zupa rybna)
przynosikorzyciwszystkimosłabionym,szczeglniezupazeszczupaka.Wrybiejestduoso-
duifosforu.
Twarg
dziennie100gprzymiadycyttnic,chorobachserca,wtroby.
Orzechy, rodzynki, ser
codzienneichuycieuspokajasystemnerwowy,usuwazmczenie,bległowy,wzmacnia
misiesercowyisystemnerwowy.Poyteczneprzychorobachwtroby.Jednaporcjato:30gorzechwwłoskich,20gro-
dzynkw,20gsera.
inogrona i rodzynki
s zalecane przy podagrze.Pozatym zapobiegaj tworzeniu si kamieni.Rodzynkimona
te wykorzystywa jako słaby rodek przeczyszczajcy.Jednak razem z winogronami i rodzynkami nie naley je w du-
ychilociachinnychowocwiwarzyw,atakeniepimleka,kwasu,wdmineralnych,poniewaprzyjednoczesnymich
spoyciunasilajsiprocesyfermentacji.Winogronlepiejniejeprzyotyłoci,chorobiewrzodowejołdka,cukrzycy,za-
paleniujelitagrubegopołczonegozbiegunk.
Cytryny i pomaracze
poyteczne przy pocztkach nadcinienia,chorobach kobiecych i powikszeniu tarczycy.
1/2cytrynyutrzezeskrkiwymieszazcukrem.Stosowapo1łyeczce3razydziennie.
Morele suszone
dodajsiłfizycznych,szczeglniemczyznom.
urawiny
lecznieytyołdka.
Czarna jarzbina
nieznajdziemyinnychjagdztakilocijodu.Zalecanajestprzysklerozieiwolu.lkgjarz-
binyna1kgcukrupołyeczce,3razydziennie.
Grzyby
scikostrawneidlategonieswskazaneprzychorobachukładutrawiennego,wtrobyinerek.
Gorczyca i pieprz
szkodliwiedziałajnanerki.
Figi, szpinak, szczaw i rabarbar
majkwasszczawiowy,ktrywpołczeniuzwapniemtworzynierozpuszczaln,
niewchłanianprzezorganizmsubstancj.Wemypoduwag:produktyte,uywanewduychilociachpowodujtwo-
rzeniesikamieniwnerkach.
Sokz
biaej kapusty
masilnewłaciwociłciopdne.Jestpoytecznyprzyzapobieganiunieytowiiowrzodze-
niuołdka(popłszklanki,3razydziennieprzedjedzeniem,przez2-3tygodnie).Przechowywawtemperaturzenie
wikszejni2
o
C,niedłuejni2doby.
iemniaki
poytecznesprzychorobachnerekisystemusercowo-naczyniowego.Jednakci,ktrzycierpinanad-
waglubcukrzycpowinnijeichmniej.Sokzsurowychziemniakwwmedycynieludowejwykorzystujesiprzycho-
robach ołdka z nadkwasot.Wymyte,wytarte starannie ziemniaki w łupinach utrze na drobnej tarce.Wycisn sok
zkrochmalem.Pitylkowiey,po1/2szklanki3razydziennienaczczo.
Marchew
jestkorzystnaprzyzaparciach,chorobachwtroby,nerek,kamicynerkowejikamicyołdka.Aleniejest
wskazanaprzyzaostrzeniuchorobywrzodowejołdkaizapaleniachjelitagrubego.
Burak gotowany
iwywarzniegoposiadajwłaciwociprzeczyszczajceimoczopdne.
Dynia
(misz)polepszapracjelitprzyzaparciach,nasilawydzielaniemoczu.
Rzodkiew i rzodkiewka
polepszaj trawienie. Dodatkowo rzodkiew ma właciwoci moczopdne i łciopdne,
atakesprzyjawydalaniuzorganizmunadmiarucholesterolu.
Jednak warzyw tych nie naley uywa przy owrzodzeniu ołdka,nieytach ołdka,chorobach wtroby i nerek,
atakeprzypodagrze.
Bakaany
obniaj poziomcholesterolu wekrwi,wtrobie,nerkach,nasilaj wydzielaniekwasu moczowego.Do-
brzejestjewykorzystywaprzychorobachwtroby,nerek,miadycyipodagrze.
Cebula
pobudzaapetyt,aleprzychorobachprzewodupokarmowego,wtrobyinereknaleyjewyelimjnowazja-
dłospisu.
Czosnek
głuszyprocesyropieniaifermenltacjiwołdkuijelitach,zwikszawydalaniemoczu.
Chrzan
zwikszawydzielaniekwasusolnego?.Działamoczopdnie.Aleniewskazanyjestdlaludzicierpicychna
nieyty,wrzodyołdka,chorobyjelit,wtrobyinerek.
Pietruszka
(korze)sprzyjakrzepniciukrwi,zalecanajestprzychorobachkrwiorazjakoelementdietyprzyka-
micymoczowej,rodekmoczopdnyyiwiatropdny.Sprzyjarozpuszczaniupiaskuikamieniwnerkachipcherzumoczo-
wym.Aleprzeciwwskazanajestprzyostrychchorobachnerek.
Seler
działamoczopdnieiprzeciwzapalnie.Szczeglniepoytecznyjestprzychorobachnerekipodagrze.
Koper
działamoczopdnie,przeczyszczajcco,wiatropdnieiłciopdnie.
5
  [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tejsza.htw.pl
  •